Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η Θέση της Επιτροπής Αγώνα Αμβούργου για την Υγεία



Η Επιτροπή Αγώνα Αμβούργου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων/συναδελφισσών στα Νοσοκομεία και στα γηροκομεία που παλεύουν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για καλύτερους μισθούς και για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. 


Την κατάσταση στον χώρο της υγείας, της φροντίδας και στα νοσοκομεία τον γνωρίζουμε όλοι μας είτε σαν εργαζόμενοι, είτε σαν ασθενείς. Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει από μέρα σε μέρα.  Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει και αυτή στην υπερχρέωσή τους. Πάνω από το 50% των νοσοκομείων σήμερα στη Γερμανία είναι υπερχρεωμένα.  Στα πλαίσια της πολιτικής οικονομικής „εξυγίανσης“ παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτά έχει μειωθεί κατά χιλιάδες, κυρίως  στο νοσηλευτικό προσωπικό. 


Μέσα σε  αυτές τις συνθήκες εργαζόμενοι υποχρεώνονται  να δουλεύουν υπερωρίες  για να «βγει» η δουλειά και να μπορούν να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στις ανάγκες των ασθενών.  Καλούνται να εργαστούν  με υπέρογκο αριθμό ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών όσο και τη δική τους.  Έρευνες έχουν δείξει ότι όπου ένας νοσηλευτής είχε περισσότερους ασθενείς κάτω από την επίβλεψή του είχαμε παράλληλα μια αύξηση της θνησιμότητας  αλλά και μεγάλη άνοδο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ παρατηρείται αύξηση των ψυχολογικών / ψυχιατρικών ασθενειών στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. 


Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες λείπουν παγγερμανικά σε όλες τις ειδικότητες από 100.000 μέχρι 162.000 θέσεις. Στο Αμβούργο σημαίνει αυτό 4.200 θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία.


Σε αυτό το σημείο γεννιέται άμεσα το ερώτημα: τι φταίει και φτάσαμε σε αυτή τη  κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η απάντηση του εργατικού/λαϊκού κινήματος;


Η βασική αιτία στο χώρο της Υγείας όπως και σε άλλους τομείς, είναι ότι το δικαίωμα στην υγεία, την περίθαλψη και το φάρμακο αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου από τη μια ως κόστος, οπότε προσπαθούν να μειώσουν τις παροχές ώστε να τις προωθήσουν με μορφή επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, και από την άλλη ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας όπου μπορούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να αυγατίζουν τα κέρδη τους, οπότε και παραχωρούν κομμάτια του υγειονομικού συστήματος σε αυτό. 


Με αυτή την έννοια, όσο η Υγεία θα αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα στα πλαίσια αυτού του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, οι εργαζόμενοι δεν θα απολαμβάνουν παροχές υψηλού επιπέδου που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και την τεράστια άνοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Αυτό εκφράζεται και στα πλαίσια του Κρατιδίου του Αμβούργου πολύ έντονα εδώ και χρόνια, ειδικά από το 2004 που το μεγαλύτερο κομμάτι των δημόσιων νοσοκομείων πουλήθηκε πάμφθηνα στην Asklepios και παρ όλη την αντίθετη άποψη των εργαζομένων του κρατιδίου που την εξέφρασαν στο δημοψήφισμα το 2004.


Το αποτέλεσμα είναι από τότε να μένουν πολλές κενές θέσεις στις κλινικές και να μην προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες. Βασικό εδώ είναι να τονίσουμε πως δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και αλλιώς δεδομένου ότι τα ιδιωτικοποιημένα νοσοκομεία έχουν στόχο όχι την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων αλλά αντιθέτως των ιδιοκτητών τους που δεν είναι άλλο από την αύξηση των κερδών. Στο Αμβούργο ο όμιλος Asklepios  έχει κάθε χρόνο τεράστια κέρδη φτάνοντας το 2017 στα 3,2 εκ. € σύμφωνα και με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του. 



Όσο αναφορά τους νέους μετανάστες αυτοί αντιμετωπίζουν πέρα  από τα υπάρχοντα προβλήματα που βιώνουν και οι άλλοι εργαζόμενοι, την παντελή έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης και τη μη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε περίπτωση που χρειαστούν να νοσηλευτούν είτε να επισκεφθούν ένα γιατρό τότε αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επιπλέον πολύ εργοδότες πατώντας πάνω στην ανάγκη των νεοεισερχομένων μεταναστών για δουλειά τους αναγκάζουν να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνοντας τις εισφορές τους από τον πενιχρό μισθό που τους δίνουν για να τα βάζουν οι ίδιοι στην τσέπη τους.


Η Επιτροπή Αγώνα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία για αύξηση των προσλήψεων. Δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις ότι φταίει ο τωρινός τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείο (DRG-Fallpauschalen). Επίσης δεν είμαστε της άποψης πως είναι δυνατόν να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, που μέσα από νόμους του κράτους θυσιάζει την Υγεία των ασθενών στο βωμό της κερδοφορίας. Όσο στον χώρο της Υγείας θα κυριαρχούν μονοπώλια που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών θα συμπιέζονται προς τα κάτω. 


Διεκδικούμε:


-Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους χωρίς καμία προϋπόθεση.


-Κάλυψη όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων εργασίας με σχέσεις μόνιμης εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.


-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να ικανοποιεί τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ίση αμοιβή και εργασιακά δικαιώματα για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία.


H συλλογή υπογραφών, την οποία και στηρίζουμε, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που στόχο έχει να ρυθμιστεί νομικά η αναλογία ασθενών και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και το ελάχιστο επίπεδο εργαζομένων που είναι απαραίτητο σε κάθε νοσοκομειακό τμήμα, πρέπει να αξιοποιηθεί για γίνει πλατιά γνωστό στον κόσμο το ζήτημα και τα αιτήματα των εργαζομένων. Τονίζουμε πως ακόμα και σε περίπτωση θετικής έκβασης του δημοψηφίσματος, έστω κι αυτοί οι ελάχιστοι στόχοι δεν εξασφαλίζονται ούτε νομικά αλλά κυρίως ούτε πολιτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 2004 έγινε δημοψήφισμα για το αν θα πωληθούν τα δημόσια νοσοκομεία στον όμιλο Asklepios, όπου συμμετείχαν 800.000 πολίτες και με 75% ψήφισαν κατά, αλλά παρόλα αυτά πουλήθηκαν.


Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο μαζί με όλους τους εργαζόμενους από όλους του κλάδους ενάντια στο κεφάλαιο και την πολιτική της κερδοφορίας του στον χώρο της Υγείας, αντιπαλεύοντας τις αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές, ανοίγοντας τον δρόμο για κατάργηση της ιδιωτικής υγείας και κατακτώντας ένα Δημόσιο Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους που να  αξιοποιεί τις κατακτήσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος του λαού.


Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό - δεν είναι εμπόρευμα. 


Ο αγώνας για δωρεάν δημόσια υγεία 

και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους είναι αναγκαίος όσο ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου